Powered by Blogger.

Sunday, September 12, 2010

Inversarea polilor magnetici ai Terrei

"Inversarea polilor ar putea duce la caderea retelelor de distributie a electricitatii, marirea gaurilor de ozon din atmosfera, extinderea aurorelor polare pana la ecuator si chiar derutarea pasarilor migratoare si a altor animale care se bazeaza pe liniile magnetice planetare pentru a-si gasi drumul." New York Times, 13 iunie 2004

Semne ale unei inversari a polilor magnetici ai planetei

Iata o reprezentare grafica a campului magnetic planetar preluat de la IGRF2000: culorile rosu, portocaliu si galben indica un camp magnetic slab, sub nivelul mediu (normal) de culoare verde, iar nuantele de albastru pana la negru indica o intensificare a campului magnetic in regiunile respective, cu valori peste cele normale. Cea mai pronuntata "groapa" de camp magnetic este in regiunile Americii de Sud, Atlanticului de Sud si a Africii de Sud. Imaginea a fost produsa dupa masuratorile campului geomagnetic terestru furnizate de satelitul olandez Orsted.

In ultimile mii de ani, liniile de camp magnetic terestru ieseau din polul sud si intrau prin polul nord. Acesta este un asa-numit dipol magnetic. Oamenii de stiinta urmaresc cu stupoare cum acest camp magnetic care a fost stabil pana acum, incepe sa se schimbe. Este vorba de cea mai mare slabire a acestui camp magnetic din istoria recenta a planetei. Geofizicianul francez Gauthier Hulot afirma ca acest camp magnetic din Atlanticul de Sud si America de Sud este cu 30% mai slab decat in restul planetei. Deja numerosi sateliti care au trecut pe deasupra acestei zone au suferit dereglari electronice pentru ca particulele vantului solar pot patrunde mai usor in stratosfera planetei datorita campului magnetic slab. S-a observat ca in ultimul secol slabirea campului magnetic a fost de 10 - 15% dar in ultimii ani aceasta s-a accelerat provocand un nou curent de opinie printre cercetatori: suntem martorii unei iminente inversari a polilor?

In urma cu 16 ani, unul dintre cercetatori a inceput simulari pe calculator ale campului magnetic terestru in timp ce lucra la Centrul Laboratorului National Los Alamos din SUA. Acum, dr. Gary Glatzmaier, profesor de Fizica Pamantului la Universitatea California din Santa Cruz, afirma ca simularile lui arata ca miezul metalic lichid al planetei se misca continuu, pentru a se putea raci. Aceste miscari genereaza campul magnetic terestru. Dar miezul se misca chiar si in directii opuse celor normale generand curenti magnetici ce se opun campului "majoritar" care cresc in intensitate si ajung chiar sa il depaseasca, ducand in cele din urma la o inversare a polilor magnetici ai planetei. Aceasta inversare este totdeauna precedata de o slabire a campului magnetic. Dupa recente masuratori geologice, astfel de inversari magnetice planetare apar periodic, iar dupa calculele de rigoare in acesti ani urmeaza o astfel de schimbare.

Gary Glatzmaier spune ca intensitatea campului magnetic al planetei scade destul de rapid iar o multime de cercetatori arata ca urmeaza o noua inversare a polilor. Aceasta se intampla la fiecare 13.000 de ani, dupa ultimile masuratori. Cea mai recenta inversare detectata in straturile geologice este de aproape 13.000 de ani. Deci ne putem astepta ca in anii ce urmeaza sa fim martorii unei noi inversari a polilor!

Satelitii de deasupra Atlanticului de Sud deja au avut probleme

Pentru satelitii care se afla deasupra atmosferei, campul magnetic planetar este singurul scut protector impotriva particulelor aduse de vantul solar. De aceea aparatele se defecteaza cand trec printr-un camp magnetic slab.

In luna iunie 2004, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a confirmat alocarea de fonduri pentru 3 sateliti cu numele SWARM care vor fi lansati in 2009 pentru a masura mai exact schimbarile campului magnetic terestru.

Intr-un interviu publicat in New York Times, dr. Gaulthier Hulot, care participa la programul ESA, declara: "Vrem sa vedem cum vor evolua lucrurile in viitorul apropiat, asa cum meteorologii fac prognoza vremii. Sunt sigur ca vom putea realiza aceste predictii."

Semne ale unei noi inversari a polilor sunt din ce in ce mai evidente: acum anomalia magnetica s-a extins si in zona Africii de Sud, dupa cum afirma dr. Pieter Kotze, seful Grupului de Geomagnetism de la Observatorul Magnetic Hermanus de la Capul Sud.

Alte simptome ale unei iminente inversari a polilor ar putea fi extinderea aurorei polare care de obicei se observa numai la Polul Sud, aceasta urmand sa se extinda si deasupra Atlanticului de Sud pe masura ce campul magnetic se va slabi si mai mult.

Slabirea extrema a magnetosferei planetare ce apare inaintea unei inversari a polilor poate duce la intensificarea cazurilor de cancer datorita radiatiei cosmice ce va putea astfel ajunge pana la suprafata Terrei.

Porumbei si pelicani dezorientati

Mii de porumbei au disparut in Suedia, folositi ca porumbei "de curse". Desi experti in ghidare pe baza liniilor de camp magnetic, acum s-au dezorientat. In SUA s-a pierdut o intreaga specie de pelicani in Idaho iar in California de nord au disparut vestitii pelicani bruni. In Carolina de Sud egretele zboara dezorientate de la est la vest (in loc sa zboare de la nord la sud).

Majoritatea porumbeilor trimisi la Atena pentru a marca deschiderea Jocurilor Olimpice nu s-au mai intors acasa. Columbofilii aradeni spun ca sansele ca voiajorii sa se intoarca sunt mici, in conditiile in care drumul de la Atena la Arad trebuia sa fie parcurs in maxim 24 de ore. Dintre cei 850 de porumbei care au luat zborul de la Atena spre Romania, in Arad s-au mai intors doar 50. Aradeanul Adrian Lupulescu a participat la competitie cu 60 de exemplare dintre care doar cinci s-au mai intors acasa. Potrivit presedintelui Asociatiei Columbofililor Aradeni, Radu Dragan, primii porumbei trebuiau sa ajunga la Arad dupa 12 ore.

"Am mai participat la concursuri de acest gen, insa nu s-a mai intamplat ca porumbeii sa se rataceasca.", a precizat Radu Dragan. Din informatiile detinute de crescatorii aradeni de porumbei, omologii lor maghiari se confrunta cu aceleasi probleme, din 1500 de porumbei trimisi la Atena din Ungaria, doar 40 intorcandu-se acasa.

Timp de sute de ani, Dakota de Nord isi primea pelicanii in parcul special din zona centrala. Giganticele pasari, adevarati acrobati aerieni, nu au mai aparut de aceasta data. Cuiburile lor sunt goale. Cele aproape 28.000 de pasari s-au ratacit.

No comments:

Post a Comment